Néhány szó a szakképzési hozzájárulásról

2011.01.26. 07:53 | aid | komment

Az adózásról mindenkinek megvan a véleménye, kinek jó, kinek rossz.

Egy biztos. Mindent megteszünk azért, hogy minimalizálni tudjuk azt az összeget, amit adók formájában szükséges fizetnünk.

 

A szakképzési hozzájárulást például a mai napig sokan befizetik az Államnak, hol az információk hiánya miatt, hol azért, mert nincs, aki az elszámolást elkészítse helyettük.

 

Pedig rosszul teszik, hiszen ezt nyugodt szívvel lehetne a munkavállalók képzésére is fordítani, amivel a kecske is jól lakna és a káposzta is megmaradna.

Persze azoknál a vállalkozásoknál, ahol túlképzett a munkaerő, valóban úgy ítélhetik meg, hogy szükségtelen ezzel foglalkozni.

Rosszul gondolják.

Pont itt kellene számba venni a lehetőségeket, hiszen a kvalifikált munkaerő bérköltsége magasabb - ami ugye a szakképzési hozzájárulás számításának az alapja-, így nagyobb összeget tudnának a dolgozók képzésére (akár nyelvi képzésére is) fordítani.

 

Ha pedig a munkavállalók képzettségében hiányosságok vannak, esetleg valamilyen okból kifolyólag továbbképzésük szükséges, éppen ezért szükséges gondolkozni ezen a költségcsökkentő tényezőn.

 

Nézzünk egy példát:

Tegyük fel, hogy az éves bruttó bérköltsége 10 millió forint.

Az Ön befizetési kötelezettsége 150 ezer forint.

Ebből az összegből Ön 100 ezer forintot írhat jóvá munkatársai külső vagy belső képzésének csökkentésére.

 

Szerintem nem mindegy.

Ekkora összegből egyik munkatársa nulláról indulva, alapfokon megtanulhat egy idegen nyelvet.

 

Arról, hogy mire használható a szakképzési hozzájárulás, itt tájékozódhat.

 

Vegye számba a lehetőségeket, és amennyiben élne a szakképzési hozzájárulás költségcsökkentő tényezőjével, keressen meg.

 

süti beállítások módosítása